Ega nimi ei riku meest

“Mis on sinu nimi?”

“See vist Nipiptiri!”

“Ei see ole Nipitiri, see on hoopis...”

Tore lastelaul, mida lasteaias sügisel uute lastega alustades ikka laulsime, et nimed ja näod tuttavaks saaks ja meelde jääks.

Minu nimi on Maris ja täna on minunimelistel nimepäev. Ei ole ma seda kunagi tähistanud, aga kui head sõbrannad seda meelde tuletavad ja kodus on kohe kohvi ja kooki ka võtta, siis ju võib. Lisan siia kiirelt, et Ragne pakutud ja järeleproovitud kook on tõesti eriliselt mõnus maius. Enda kook ei jõudnudki pildile, nii kiirelt sai otsa – järelikult hea!! 😀

Mis nimesse puutub, siis Eesti filmiklassikast on päris mitu head näidet kohe meelel mõlkumas:

“Kevade”“No, mis siis maimukesele nimeks ka pandi?” – “Peni või Benno või…”

“Siin me oleme”“Esimesele paneme sinu järgi Timmu, teisele vanaisa järgi Ärni, kolmandale…”

“Nukitsamees”“Mis me talle nimeks paneme?” – “Paneme Kusti!” Paneme Iti!” Paneme Minni!”…

Mulle tundub, et inimese nimi kannab alati mingit väge ja on määrava tähtsusega heade ja mitte nii heade valikute tegemisel elus.Nimi on inimese elus tähtis. Seda ei saa niisama tühja koha pealt õhku visata ja ongi olemas! Või siiski saab?

Minu vanemate noorusajast on pärit Milvi-d ja Mared, Ilme-d ja Elvi-d, Aadu-d ja Peedu-d. Neid oli igas külas, igas suguseltsis. Tänapäeval on nimevalikutes trend liikumas selles suunas, kas nimi on vaaremade-isade hõnguline või siis pigem midagi sellist, mida kellelgi veel pole või kolmas variant – nimi olgu võimalikult rahvusvaheline, käänatav ja mõistetav rohketes keeltes.

Minu nimel pole oma lugu, lihtsalt sobis vendade nimedega – Margo ja Marek. (Või siis ikka on, et kõik laste nimed kõlaksid sarnaselt?) Vanemad pole mulle kunagi midagi enamat avaldanud. Samas mu oma neljal lapsel on ikka igaühele lugu ka juurde rääkida. 😉

Olles nüüd juba päris mitu aastakümmet selle nimega ilmas elanud(ja leidnud ka kuulsaid ja vähemkuulsaid nimekaimusid), arvan enda nime taga olevat järgmised minu isiksuse kujunemist mõjutavad omadused ning märksõnad:

Mmõistatuslik, musikaalne, mõistev, mõtlik…

Aaus, arvestav, andestav…

Rroosid ja romantika, rahulik…

Iiseteadlik, iseseisev, imedeotsija, inspiratsioon…

Ssärav, sihikindlus, sinisilmne, süda(mlik), sõnad…

Ilusat päeva kõigile, kes täna oma nime päeva tähistavad! 🙂

Kas sinu nimel on lugu? Mis on peidus sinu nime taga?

InkedDSC04520_LI

 

2 kommentaari “Ega nimi ei riku meest

  1. NN ütles:

    Tere , minule taheti panna hoopis teine nimi ja kõik teadsid et mulle tuleb teine nimi aga kui vanemad kohale jõudsid siis korraga mõtlesid ümber ja panin mulle selle nime mis mul praegu on . E ma on mul venelane ja isa eestlane ja sellepärast mul selline nimi mis emale meeldis. Mulle pole oma nimi kunagi meeldinud ja noorena muutsingi natuke seda nime suupärasemaks . Taas läks nihu kuna siin soomes ei oska seda nime keegi päris õieti hääldada … heh , aga jah õige on see et nimi ei riku meest …

    Liked by 1 person

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s